Marit Danielsson: Over tijd en panty's

Marit Danielsson: Over tijd en panty's

CHRONICLE: Het wordt strakker voor mij. Nu kun je tijd verdienen, er zijn trucs die het exponentieel laten groeien!

Over tijd en panty's

Dit is hoe: er zijn te weinig lentedagen (oud jungle-spreekwoord). De meeste mensen zijn het daarmee eens. Dus dan moet je de tijd naar de lente verplaatsen. Pak het in en verplaats het. Maar hoe? Nou, het is een beetje zoals toen je de avond ervoor je kleding presenteerde op de conferentie in een unieke flits van genialiteit. Nylon panty's en alles. Noem hoe gemakkelijk alles werd! Maar hoe kon het kleintje zoveel tijd besparen?

Nou, de waarheid is de nylon panty's die daar worden gepresenteerd, komen niet alleen overeen met de tijd die nodig was om ze uit de doos te halen. Nee, iedereen weet dat het in feite gaat om de tijd die het kost om een ​​andere activiteit moeizaam te onderbreken, het slangennest in te gaan dat de pantybox is, iets met de juiste kleur te onderscheiden, dit uit de nylon bal te wrikken en dan voorzichtig naar beneden te gaan een te grote vuist in één been, net zo voorzichtig uitgespreid met de vingers naar boven en onderzoek de sokken tegen het licht om te zien dat ze gebroken zijn. En herhaal dit dan ongeveer vier keer, totdat je eindelijk een niet-gebroken paar in de juiste kleur vindt. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Veel tijd. Dus dan: Wat 's ochtends onmogelijk is, kan de avond ervoor (oud oerwoudgezegde).

Dus het is de panty die beweegt en alles wat daarvoor moet gebeuren, is de tijdwinst. De voorbereiding - de grote dief van het leven, onzichtbaarder dan wat dan ook. Onderschat het niet.

Om dit over te dragen naar de tuin is zo licht als een bord. Dus ren ik een verhuisrace: ik deel zaailingen en plaats ze in de bloembedden. Ze zijn nu minder gevoelig en ojojoj zo vol dat het volgend jaar snel zal zijn! Ik leg knoflookteentjes, het is hysterisch leuk als de toppen in de lente omhoog steken, dan voel ik me heel rijk. Ik ruim een ​​grote kist in de moestuin op en zaai alsem, vingerhoedbloem en goudsbloem, en nootmuskaatsalie op pin kiv, want we zijn het er niet mee eens en het mag niet ontsnappen. Alleen de tweejarigen zijn nu prima te zaaien, dan vormen ze dit jaar bladrozetten en bloeien ze volgend jaar al. Ik snuffel onder de donzige bladeren in de bloembedden en vind schatten; een stokroosbaby, verschillende bladrozetten van het heerlijk geurende tuinnachtviooltje, en wauw! - echte plukjes anjer (past goed bij de trendbloem van volgend jaar) en melkbel. Ik verplaats de kleine plantjes naar de bak in het groenteland en bepaal dit voorjaar waar ze komen te staan.

Dus er. Is goed!

Schh .., ja nu hoor ik. Mijn tuin tikt. Tijd voor groei. Perfect! In het voorjaar ontploffen de tijdbommen van de sluwheid (oud oerwoudgezegde). Klopt! Ik beloof!

Foto: GardenWorld Images / Trevor Sims

De namen hier voelen warm aan! Nagellak wordt een van de trendbloemen van volgend jaar.

Nu op de catwalk!

Hier zijn leuke modellen voor jou die herfstbloemen willen!

Astrar is een veilige kaart. Ongeveer twee meter hoog. Investeer in verschillende soorten en je hebt de hele herfst snijbloemen.

Goudsbloemen mooie ballen of platte straalbloemen. Geel, amber, bruin of rood.

Fijn, fijner, fijnst! De sterrenhoop vuurwerk mag niet ontbreken.

Drie meter hoog struikgewas met knikkende geelachtige bollen. Is ook lang houdbaar in boeketten. Rudbeckia 'Gouden gloed'.

Veel rozen bloeien weer en maken de herfst prachtig. Hier rosen ‘Thérèse Bugnet’, een van de allerbeste!


Een tuin is een aparte ruimte op aarde, waar je zelf kunt beslissen, waar creativiteit en dromen vrij kunnen stromen. Waar alles mogelijk is. Misschien niet in alle details maar genoeg om er een mooi geheel van te maken!

Aan de zuidkant van Hultåsen, net buiten Göteborg, ligt mijn eigen paradijs. 1050 vierkante meter tuin die mijn man en ik sinds 2001 hebben verbouwd en ontwikkeld vanuit een idee van kleur, vorm en geur. De tuin is in 1962 aangelegd op een bosheuvel en heeft voor ons twee eigenaren gehad.

Sociale tuin geworteld in de omringende natuur
Mijn tuin is in veel opzichten een sociale tuin, met ruimte voor verschillende stijlen en thema's die verschillende mensen kunnen aanspreken. Er is geen speciale focus of specialisatie. Het is veel van alles wat op mij van toepassing is, met respect voor de aard van de plek en aangepast aan de natuurlijke omstandigheden.

De aard van Hultåsen met gladde rotsen, dennen- en berkenbossen, bosbessenrijst en heide is een mooie en duurzame omgeving - en een inspiratiebron voor het ontwerp van mijn tuin.

Met de omringende natuur als leidraad heb ik gekozen voor natuurlijke materialen en vormen die zacht en tolerant zijn. Ik heb gemerkt dat op deze manier de tuin met plezier kan verouderen en na verloop van tijd zowel prettig als gemakkelijk te onderhouden is geworden.

Omdat ik mijn aanplant graag "bouw", kies ik voor robuuste, winterharde en langlevende planten. Op deze manier worden de aanplant in de loop van de tijd duurzaam en krijg ik veel plantmateriaal dat ik kan delen en vermenigvuldigen, en nog meer plantages kan vullen.

Tuinplaatsen
De tuin is gelegen in zuid-noord richting, waardoor er twee duidelijke zones zijn.

De warme en zonnige zuidkant heeft overdag bergen en een weids uitzicht op het glooiende groen van Trollåsen. Op een klein geplaveid plein gromt de hitte en komen geuren vrij van azalea's, irissen, aromatische kruiden en rozen. In de lente is dit de plek waar u wilt zitten en genieten van de eerste zon.

De donkere noordkant heeft verschillende terrassen en een hoge, donkergroene thuja-haag als achtergrond. Hier zijn de kamers intiem met muren en plafonds. De planten zijn overwegend groen, verdragen schaduw en behouden ook in de winter hun vorm. Dit is de plek om je terug te trekken als de zomer op zijn heetst is en wij noorderlingen kunnen genieten van wat schaduw.

De geurige tuin
Door mijn interesse in de Zuiderse keuken begon ik, zodra ik van huis ging, mijn eigen kruiden te kweken. De warme, etherische geur van basilicum, tijm en oregano in het zonovergoten keukenraam is nog steeds een sterke herinnering met meer dan 20 jaar in zijn nek.

Geuren zijn sterk verbonden met hoe we stemmingen en kamers ervaren en voor mij is het een belangrijke drijvende kracht geweest bij de ontwikkeling van de tuin - om geurige kamers te creëren. Geuren zijn vluchtig en daarom veranderen de kamers naargelang het seizoen en het weer. Zo ontstaat er elke vroege zomer een geurige kamer wanneer de azalea's op de berg uitbarsten. Het gesteente wordt verwarmd in de zon en de geuren ontwikkelen en concentreren zich in de kamer. Dan verplaats ik hier een stoel en voor een week of zo is dit het middelpunt van de tuin.

De Chinese struikpioen ruikt in mei een week lang hemels. Dan kan ik niet weggaan. Als de toppen klaar zijn om te kraken, wordt deze "geurstoel" geplaatst.


Omwille van het milieu moet u onnodige bemesting vermijden en het uitgangspunt is om uw bodem te begrijpen en planten te kiezen die de omstandigheden hebben om erin te gedijen. Met die aanpak help je zowel jezelf als het milieu. Mijn uitgangspunt voor deze tekst is dat je zo min mogelijk gekochte voeding toevoegt en in plaats daarvan gebruikt wat je al hebt.

  • U bespaart tijd en geld wanneer u niet onnodig bemest
  • Je verstoort het microleven in de bodem niet als je onnodig graven vermijdt
  • Er zal minder lekkage van ongebruikte voedingsstoffen in de natuur plaatsvinden
  • Lees meer over bodem

De juiste plant op de juiste plek
Planten die gedijen zijn mooi. Dan is er natuurlijk smaak en smaak. Kijk rond in je directe omgeving, kijk naar wat er mooi groeit en zich ontwikkelt. Leer door het voorbeeld van anderen en je eigen experimenten. Soms kan het "pech" zijn dat een plant doodgaat en kun je het zeker een paar keer proberen. Als je veel energie moet steken in een plant die zich jaar na jaar niet goed ontwikkelt, is het beter om deze te verwijderen en een andere keuze te maken.

Dat gezegd hebbende, er zijn veel planten die zo goed zijn aangepast dat ze in bijna elke omgeving gedijen. Ze passen hun grootte en verdeling aan de beschikbaarheid van voedingsstoffen, water en licht aan. Een voorbeeld zijn de varenstruisvogels die in mijn tuin tussen de 60 en 120 cm groeien, afhankelijk van of ze in de schaduw of in de zon staan, of de lente droog of nat is. Fenomenale planten die gedijen en vrijwel overal mooi worden, zijn ook gigantische dauwbedekking en kudde vuist.

Welke planten heb je nodig om te bemesten?
De meeste planten hoeven niet bemest te worden, ze halen wat ze nodig hebben uit de grond die verrijkt wordt door natuurlijke neerslag of compost. Maar veel tuinplanten zijn ontworpen om zo rijkelijk te bloeien en fruit en bessen te produceren dat er geen aarde voldoende is voor alles wat ze nodig hebben. Dit zijn bijvoorbeeld sierbollen, langbloeiende (herbouw) rozen en clematis, prachtige vaste planten, zomerbloemen en hoogproductieve bessenstruiken, fruitbomen en groenten.

Als een plant zich slecht ontwikkelt, kan dat te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de individuele plant, de aard van de bodem of het klimaat van de plaats. Zoek uit wat er aan de plant ontbreekt voordat u beslist of het alleen maar kunstmest is die nodig is.

Wanneer bemesten?
Als een aanplant of individuele plant een voorraad voedingsstoffen nodig heeft, wordt de eerste dosis gegeven in het voorjaar wanneer de groei begint. Indien nodig blijf je regelmatig kleine donaties geven tot midzomer​Meerdere kleine donaties zijn beter dan een grote, omdat de plant niet teveel voedingsstoffen in één keer kan opnemen, waarna het teveel weglekt. Als je geen tijd hebt om de cadeaus in de tijd te spreiden, kun je beter een klein cadeautje gebruiken dan een te groot cadeau.

Bemest na midzomer geen houtige planten of vaste planten, omdat er een risico is op sterke groei, waardoor de plant niet op tijd rijp kan worden voor de winterslaap. Zomerbloemen en groenten, die tot de herfst blijven produceren en dan afsterven, worden verder bevrucht.

Waar kun je mee bemesten?
De belangrijkste dingen die nodig zijn, staan ​​al in de tuin!

  • Eigen compost is goud en verbetert alle bodems.
  • Grasmaaiers bieden goede en veelzijdige voeding voor alles wat groeit. Verlaat de eerste snede van de lente en voed het gazon. In mei en juni wordt de clip verzameld en onder rozen, clematis en bessenstruiken geplaatst.
  • Goudwater (een deel urine en 10 delen water) is de beste samengestelde voedingsstof en is voor alles geschikt. Vooral handig in potplantages waar u de voedingsstoffen wilt water geven.
  • Onkruid zoals paardestaart, brandnetels en rendiervinnen bevatten verschillende micro-stoffen die bij gebruik als deklaag in de bodem terechtkomen en in hun eigen tempo ter plaatse kunnen worden afgebroken. Of doe ze in een emmer water en doe op dezelfde manier als goudwater.

Hoe voeg je voedingsstoffen toe aan de bodem?
Compost, gemaaid gras en onkruid worden op de grond gelegd. Het breekt vanzelf in een redelijk tempo af. Of los op in water en water met een kan.

Potplantages hebben voeding nodig
Ik kweek meestal vaste planten (schimmels, aluinwortel en daglelies) in mijn potten en ze blijven jarenlang in dezelfde grond. Tuinhortensia's leven ook het hele jaar in potten. Ze hebben voedingssupplementen nodig, zoals goudwater of Chrysan. Zomerbloemen in potten moeten worden geplant in voedzame kwaliteitsgrond en ermee omgaan en een beetje goudwater.

Tulpen en lelies krijgen beendermeel
Beendermeel is een organische en langwerkende meststof die nuttig is voor tulpen en andere sierbollen.

Speciale voeding nodig?
Er zijn veel zogenaamde speciale voedingsmiddelen en de meeste hebben in principe dezelfde inhoud, maar je moet anders doseren. Speciale voeding is een commerciële uitvinding om ervoor te zorgen dat wij tuinders te goeder trouw onze planten het beste willen geven en dus meer willen consumeren. De beste voeding is nog steeds goudwater (zie hierboven).


Gelukkig gescheiden: vind de wijze weg voor, tijdens en na de scheiding

Hoe weet je wanneer de relatie niet kan worden opgeslagen? Wanneer heb je het recht gehad om te gaan? Is verraad, ontrouw, slecht seksleven vereist - of is er het gevoel dat het leven iets meer zou moeten zijn? Met warmte en scherpte beschrijven de auteurs de liefdestwijfels waar we allemaal last van kunnen hebben. Ze keren en verdraaien perspectieven, geven helder advies en compleet nieuwe tools voor crisisminnende stellen. Is het leven om de week optimaal? Kan ik contact houden met mijn ex? Hoe om te gaan met jaloezie, schuldgevoelens, angst voor eenzaamheid - en hoe word ik weer sterk?

Happy Divorce verdrijft de mythe dat een scheiding een mislukking is. Op basis van hun eigen ervaringen geven de auteurs in plaats daarvan hoop en troost, en laten ze zien dat de moeilijke padkeuze kan leiden tot een gelukkiger leven voor zowel kinderen als volwassenen.

De auteurs Marit Abrahamsson en Magnus Danielsson staan ​​ook achter de populaire Divorce-podcast.


Vraagt ​​u zich af hoe lang voedsel in de vriezer vers blijft? Hier is onze gids voor de duurzaamheid van diepvriesproducten!

Recept voor romige tomatensoep

Deze tomatensoep is gemakkelijk te koken en is perfect voor een koude winterdag.

De houdbaarheid van het voedsel in de vriezer - zolang het voedsel vers blijft

Vraagt ​​u zich af hoe lang voedsel in de vriezer vers blijft? Hier begeleiden we u met betrekking tot de houdbaarheid van diepvriesproducten.

Eenvoudig recept voor klassieke pesto

Pesto is goed en gemakkelijk te maken. Meng met pasta of voeg de zalm toe. Hier is een eenvoudig recept voor zelfgemaakte pesto.

Stop met het weggooien van voedsel - vóór rust donderdag!

Nu begint Vi i Villa met #reststorsdag - doe mee en lever een bijdrage aan zowel het milieu als je portemonnee door een diner te koken van wat je thuis hebt, dan maak je kans op bioscoopkaartjes!

Hoe vier veelgebruikte keukenapparatuur schoon te maken

Wanneer heb je voor het laatst je koffiezetapparaat, waterkoker, wafelijzer of magnetron schoongemaakt? Hoe schoon te maken!

Dan kook je je eigen aardbeienjam

Als je jam gaat koken maakt het niet uit of de aardbeien druk beschadigd, lelijk of overrijp zijn, het is sowieso lekker. Hier is een eenvoudig recept uit het bakboek van My Feldt.

Jam en sap - vijf onweerstaanbare recepten voor de nazomeroogst

Het grote oogstfeest van dit jaar komt eraan! Hier zijn vijf onweerstaanbare recepten voor appeldrank, azijnchips, perenjam, pruimenchutney en kersenjam.


Video: Catholic Priest caught stealing underwear from washing line.