Hoe correct naar een monster te transplanteren

Hoe correct naar een monster te transplanteren

De exotische plant Monstera is van tropische oorsprong en komt van nature voor in streken met warme klimaten. Tegenwoordig is het veel gebruikelijker om het in grote kamers als achtergrond te vinden (bijvoorbeeld in een lobby, foyer of kantoor). Op jonge leeftijd wordt aan deze plant veel aandacht besteed, maar bij snelle groei begint de mooie liaan veel ruimte in te nemen en wordt samen met de kuip met onvoldoende verlichting en voeding naar een verre hoek verplaatst. Monstera verliest na verloop van tijd zijn aantrekkelijkheid, de bladeren - de ventilatoren worden geel en de stam wordt kaal. Meestal gebeurt dit vanwege het feit dat de bloem niet de juiste zorg heeft gekregen en niet op tijd is getransplanteerd. Hierdoor voelt hij zich ongemakkelijk in een krappe bloemenbak.

Wanneer transplanteren naar een monster

Gezien de leeftijd van de kamerbloem, wordt de transplantatie op verschillende manieren uitgevoerd op jonge, middelbare en volwassen leeftijd. In de eerste drie levensjaren moet het monster elk jaar in het vroege voorjaar opnieuw worden geplant, waardoor de bloembak groter wordt. In de komende drie jaar, wanneer de groei en ontwikkeling van de plant actiever wordt, zijn er twee tot vier transplantaties per jaar nodig. In de daaropvolgende jaren, wanneer de kweek een grote omvang bereikt, wordt de transplantatie mogelijk niet uitgevoerd. In plaats daarvan wordt aanbevolen om de bovengrond te vervangen door een nieuw vruchtbaar grondmengsel.

Eisen aan de samenstelling van de bodem

De zuurgraad van de grond voor de monstera moet elk jaar op volwassen leeftijd neutraal of licht zuur zijn - op jonge leeftijd en zuurder - (dat wil zeggen met een toename van de hoeveelheid turf in het grondmengsel). Elke kweker heeft zo zijn eigen mening over de keuze van de bodemsamenstelling voor deze exotische plant, waardoor u uit verschillende opties kunt kiezen:

 • 2 delen humus en een deel turf, zand en turf;
 • 2 delen graszodenland en een deel zand, turf en humus;
 • 3 delen graszodenland en een deel rivierzand en land (bladverliezend);
 • Allemaal in gelijke verhoudingen - grof rivierzand, humus, graszodenland, turf en loofland.

Transplantatie - hoogtepunten

De bloemenbak moet tijdens elke transplantatie worden vervangen door een grotere, maar niet veel. Gedurende de eerste drie jaar moet elke nieuwe pot worden vergroot met ongeveer 10-15 cm, en later zelfs met 20 cm. Als de bak voor de bloem erg groot is, kan de grond verzuren of geleidelijk veranderen in een moeras.

Volumineuze volwassen planten worden geplant in speciaal geselecteerde of gemaakte kuipen van hout. Volwassen exemplaren van monstera kunnen niet alleen worden getransplanteerd, omdat ze een grote massa hebben en gemakkelijk kunnen worden beschadigd. Ervaren bloementelers raden aan om deze procedure door ten minste twee personen uit te voeren.

De monstera wordt getransplanteerd door de overslagmethode. Om de bloem gemakkelijker uit de container te halen, moet u de plant eerst overvloedig water geven en een tijdje laten staan ​​om de grond volledig te bevochtigen. Dan moet je de bloempot voorzichtig op zijn kant kantelen, de wortels afsnijden die in de afvoergaten zijn ontsproten en de bloem eruit trekken aan de basis van de stam.

De bodem van de nieuwe bloemenbak moet eerst worden afgedekt met een drainagelaag. Hiervoor is elk materiaal geschikt dat geen stagnatie van water in de grond toelaat (bijvoorbeeld gebroken baksteen of tegels, geëxpandeerde klei of rivierkiezelstenen). Bovenop de drainage is het nodig om een ​​klein laagje aarde te gieten en een plant met een aarden kluit erop te plaatsen. Het wortelgedeelte moet voorzichtig over het hele oppervlak van de grond worden verspreid en vervolgens de container naar boven vullen met voorbereide aarde, en deze geleidelijk aanstampen. Het is erg belangrijk dat de wortelkraag niet onder het normale niveau zakt waarop deze zich in de vorige bloempot bevond.

U moet het planten beëindigen met overvloedig water geven totdat er water in de pan verschijnt. Wanneer het grondmengsel opdroogt, kunt u het in de toekomst in de gebruikelijke hoeveelheden en frequentie water geven.

Bouw van een extra steun voor de monstera

Omdat de monstera-plant groot en zwaar is, heeft hij zeker een ondersteuning nodig die de bloem vasthoudt. Het wordt bij het verplanten van een plant naast de stam in een pot geplaatst zodat het onderste deel van de steun onderin de pot komt. Het kan een buis zijn of een paal gewikkeld in kokosvezel.

Een mooie liaan kan op één verticale steun of op meerdere horizontale steunen worden vastgehouden. Met verticale ondersteuning ziet de monstera eruit als een boom en kun je hem (ondersteuning) gebruiken op een klein oppervlak en in een middelgrote container. In ruime kamers voor een volwassen bloem in een grote houten kuip, kun je verschillende steunen maken die de plant horizontaal richten en iets boven het oppervlak heffen, en de luchtwortels zullen naar beneden hangen in de vorm van een groen hek.

Monstera-transplantatie

Monstera-transplantatie thuis.


De juiste zorg voor een monster thuis

Monstera is een tropische wijnstok afkomstig uit Zuid-Amerika. Het heeft grote, hartvormige bladeren met een diepgroene kleur met insnijdingen. Een volwassen plant kan wel zes meter hoog worden. Bloem

Monstera is een crèmekleurig oor. Aan het einde van de bloei vormt het een vrucht die als eetbaar wordt beschouwd.

De naam van de plant is afgeleid van het Latijnse woord "monstrosus", wat in vertaling betekent - verbazingwekkend of bizar.

Monstera bladeren ioniseren en zuiveren de lucht​Om deze reden wordt geadviseerd de plant te starten in de huizen van grote steden. Thuis gekweekt, heeft de plant speciale zorg nodig.


Kunstmest toevoegen

Wanneer de monstera al op een nieuwe plek pronkt, is het noodzakelijk om minerale meststoffen toe te voegen zodat ze de wortelstok voeden en bijdragen aan de snelle aanpassing ervan. Bekijk de plant de eerste week, hoe hij wortel schiet, of de bladeren geel worden, of er een schimmel op het grondoppervlak zit, want verplanten is er altijd stressvol voor. Als alle indicatoren normaal zijn, is je wijnstok sterker geworden en wordt hij niet ziek, wees trots - nu weet je hoe je thuis een monster moet transplanteren.

Als ons "wonder" lange scheuten heeft van bijna elke tak, de zogenaamde luchtwortels, dan worden ze in handige containers met water - flessen, potten - geplaatst zodat ze niet uitdrogen en de plant extra voeding geven. Als de scheuten een aanzienlijke lengte hebben bereikt, worden ze in de grond begraven. Met behulp van deze wortels vermenigvuldigt de bloem zich.

Laten we eens kijken hoe gemakkelijk het is om te transplanteren naar een monster met luchtwortels:

 • Snijd een blad af met een steel of een hele tak met luchtscheuten
 • We plaatsen in een vat met water
 • Wanneer het hoofdproces de secundaire wortels begint, bereiden we de potten voor
 • Laten we beslissen in welke pot het het beste is om het monster te verplanten: een ruime container van vijf liter is voldoende. Beknibbel niet op volume, de plant zal veel prettiger aanvoelen in een grote plantenbak
 • Grond en drainage voorbereiden
 • We planten een bloem met behulp van een reeds bekende technologie.


Hoe een monster te planten

Monstera-stekken kunnen op twee manieren worden verkregen.

Snijd de bovenkant van een volwassen monstera af met een internode en drie bladeren (een van hen moet volledig rijp zijn), zet hem in water en wacht tot de wortels verschijnen.

Snijd de monsterababy's af, leg ze in het water. Baby's verschijnen op de stengel van een volwassen plant (meestal in een gebied dicht bij de grond). Voor het planten zijn kinderen geschikt, waarop al minstens één internode is verschenen en één blad is gerijpt.

 • Hoe je een monster water geeft
 • Monstera deliciosa: een bloem met magische eigenschappen
 • Hoe een monster groot te brengen
 • Hoe een monster te fokken
 • Moeilijkheden bij het kweken van monstera
 • Monstera, de geheimen van groeien
 • Hoe te transplanteren naar een monster
 • Hoe zorg je voor een gastronomisch monster
 • Hoe een boom van geluk te planten
 • Vergeet-mij-nietje: symboliek en magische eigenschappen van een bloem
 • Hoe madeliefjes in een appartement te laten groeien
 • Hoe Monstera bloeit
 • Hoe zorg je voor kruiden
 • Hoeveel dagen ontkiemen pelargoniumzaden thuis?
 • Hoe een boompioen zaailing te houden tot de lente
 • De magische eigenschappen van heide
 • Hoe cymbidium te laten bloeien
 • Hoe selderijzaailingen te laten groeien
 • Hoe dracaena-drakenzaden te bereiden voor zaaien
 • De magische en heilzame eigenschappen van avocado
 • 6 belangrijke regels voor een weelderige hortensiabloei
 • Hoe meubels te maken
 • Hoe te planten in een pot
 • Hoe een meer te bouwen

Regels voor dagelijkse verzorging

Monstera heeft voeding nodig van april tot augustus. Meststoffen worden elke 7-10 dagen aangebracht. Ervaren telers bemesten de monstera met een gekocht mengsel, geschikt voor alle soorten decoratieve loofbomen.

Opmerking! Als de wijnstok te snel is gegroeid, kan de groei worden vertraagd door de pauze tussen de voedingen te verlengen.

Naarmate ze ouder worden, groeit het wortelstelsel en breken sommige wortels door naar de oppervlakte. Het is de taak van de teler om dergelijke uitstapjes in de tijd op te merken en de wortels diep in de pot te richten.

Geef het monster met mate water, ongeacht het seizoen. Giet de liaan met bezonken warm water. In de zomer zijn waterbehandelingen in de vorm van sproeien en een warme douche wenselijk. Dit geldt vooral voor de gracieuze monstera. In de winter vegen bloementelers de wijnbladeren af ​​met licht verwarmd water.

Belangrijk! Bij onvoldoende licht worden monsterabladeren in de loop van de tijd kleiner en worden ze minder ontleed.

Monstera is een slimme wijnstok. Ze communiceert constant met de eigenaar en geeft een soort signalen af. Als een plantenkweker deze hints kan ontcijferen, zal hij in staat zijn om een ​​monster te kweken dat zo majestueus is als het in het wild te vinden is.

Dit is hoe het monster aangeeft:

 • het verschijnen van donkerbruine droge vlekken op de bladeren is een duidelijk teken dat de monstera last heeft van droge lucht
 • natte donkere vlekken - de gevolgen van te veel water geven, wat de wijnstok niet ten goede komt
 • vergeling van blad is een signaal dat er te veel vocht is.

Met de leeftijd verliest de wijnstok zijn aantrekkelijkheid, het onderste blad valt eraf, waardoor de stam zichtbaar wordt. Om het opnieuw te laten groeien, wordt aan het begin van de lente het bovenste deel van de stengel ongeveer 30 cm afgesneden, zodat er 2-3 bladeren op het snijgebied zijn. Door deze manipulatie krijgt het onderste deel een extra portie mineralen en groeien de takken weer terug.

De afgesneden bovenkant kan worden ontkiemd in warm water en vervolgens worden overgeplant in een aparte container. Eerst worden luchtwortels gevormd en vervolgens begint de ontwikkeling van het onderste wortelstelsel. Om een ​​wijnstok te vermeerderen, volstaat het om de bovenste bladeren te scheiden, ze te laten ontkiemen en ze in verschillende potten te planten.

Ter informatie! Door systematisch de top van de monstera te snoeien uit de wens om verdere groei te voorkomen, moet de teler erop voorbereid zijn dat de wijnstok nog steeds in omvang zal toenemen, alleen in de breedte.

Een plantenkweker die zichzelf ten doel heeft gesteld om een ​​mooi monster te kweken, mag de parasitaire neigingen van deze soort niet vergeten. De pot met de plant zelf en de aangrenzende delen van de woning moeten systematisch worden geïnspecteerd om materiële schade te voorkomen. Als de monstera voelt dat er een extra steun in de buurt is, bijvoorbeeld een stuk geschild behang of een meubelstuk, zal het zeker op de dichtstbijzijnde richel blijven hangen en zich verder ontwikkelen.

Dat is alles! Degenen die deze bloem willen kweken, moeten het artikel opnieuw lezen om te weten waar ze zich op moeten voorbereiden en wat ze kunnen inslaan. Alleen dan kun je naar de bloemenwinkel voor het "monster".


Hoe correct naar een monster te transplanteren

De exotische plant Monstera is van tropische oorsprong en komt van nature voor in streken met warme klimaten. Tegenwoordig is het veel gebruikelijker om het in grote kamers als achtergrond te vinden (bijvoorbeeld in een lobby, foyer of kantoor). Op jonge leeftijd wordt aan deze plant veel aandacht besteed, maar bij snelle groei begint de mooie liaan veel ruimte in te nemen en wordt samen met de kuip met onvoldoende verlichting en voeding naar een verre hoek verplaatst. Monstera verliest na verloop van tijd zijn aantrekkelijkheid, de bladeren - de ventilatoren worden geel en de stam wordt kaal. Meestal gebeurt dit vanwege het feit dat de bloem niet de juiste zorg heeft gekregen en niet op tijd is getransplanteerd. Hierdoor voelt hij zich ongemakkelijk in een krappe bloemenbak.

Wanneer transplanteren naar een monster

Gezien de leeftijd van de kamerbloem, wordt de transplantatie op verschillende manieren uitgevoerd op jonge, middelbare en volwassen leeftijd. In de eerste drie levensjaren moet het monster elk jaar in het vroege voorjaar opnieuw worden geplant, waardoor de bloembak groter wordt. In de komende drie jaar, wanneer de groei en ontwikkeling van de plant actiever wordt, zijn er twee tot vier transplantaties per jaar nodig. In de daaropvolgende jaren, wanneer de kweek een grote omvang bereikt, wordt de transplantatie mogelijk niet uitgevoerd. In plaats daarvan wordt aanbevolen om de bovengrond te vervangen door een nieuw vruchtbaar grondmengsel.

Eisen aan de samenstelling van de bodem

De zuurgraad van de grond voor de monstera moet elk jaar op volwassen leeftijd neutraal of licht zuur zijn - op jonge leeftijd en zuurder - (dat wil zeggen met een toename van de hoeveelheid turf in het grondmengsel). Elke kweker heeft zo zijn eigen mening over de keuze van de bodemsamenstelling voor deze exotische plant, dus je kunt kiezen uit verschillende opties:

 • 2 delen humus en een deel turf, zand en graszoden
 • 2 delen graszodenland en een deel zand, turf en humus
 • 3 delen graszodenland en een deel rivierzand en land (bladverliezend)
 • Allemaal in gelijke verhoudingen - grof rivierzand, humus, graszodenland, turf en loofland.

Transplantatie - hoogtepunten

De bloemenbak moet tijdens elke transplantatie worden vervangen door een grotere, maar niet veel. Gedurende de eerste drie jaar moet elke nieuwe pot worden vergroot met ongeveer 10-15 cm, en later zelfs met 20 cm. Als de bak voor de bloem erg groot is, kan de grond verzuren of geleidelijk veranderen in een moeras.

Monstera: thuiszorg ... Hoe zorg je thuis voor een monster ... Monstera: thuiszorg ...

Volumineuze volwassen planten worden geplant in speciaal geselecteerde of gemaakte kuipen van hout. Volwassen exemplaren van monstera kunnen niet alleen worden getransplanteerd, omdat ze een grote massa hebben en gemakkelijk kunnen worden beschadigd. Ervaren bloementelers raden aan om deze procedure door ten minste twee personen uit te voeren.

De monstera wordt getransplanteerd door de overslagmethode. Om de bloem gemakkelijker uit de container te halen, moet u de plant eerst overvloedig water geven en een tijdje laten staan ​​om de grond volledig te bevochtigen. Dan moet je de bloempot voorzichtig op zijn kant kantelen, de wortels afsnijden die in de afvoergaten zijn ontsproten en de bloem eruit trekken aan de basis van de stam.

De bodem van de nieuwe bloemenbak moet eerst worden afgedekt met een drainagelaag. Hiervoor is elk materiaal geschikt dat geen stagnatie van water in de grond toelaat (bijvoorbeeld gebroken baksteen of tegels, geëxpandeerde klei of rivierkiezelstenen). Bovenop de drainage is het nodig om een ​​klein laagje aarde te gieten en een plant met een aarden kluit erop te plaatsen. Het wortelgedeelte moet voorzichtig over het hele oppervlak van de grond worden verspreid en vervolgens de container naar boven vullen met voorbereide aarde, en deze geleidelijk aanstampen. Het is erg belangrijk dat de wortelkraag niet onder het normale niveau zakt waarop deze zich in de vorige bloempot bevond.

U moet het planten beëindigen met overvloedig water geven totdat er water in de pan verschijnt. Wanneer het grondmengsel opdroogt, kunt u het in de toekomst in de gebruikelijke hoeveelheden en frequentie water geven.

Bouw van een extra steun voor de monstera

Omdat de monstera-plant groot en zwaar is, heeft hij zeker een ondersteuning nodig die de bloem vasthoudt. Het wordt bij het verplanten van een plant naast de stam in een pot geplaatst, zodat het onderste deel van de steun zich onder in de pot bevindt. Het kan een buis zijn of een paal gewikkeld in kokosvezel.

Een mooie liaan kan op één verticale steun of op meerdere horizontale steunen worden vastgehouden. Met verticale ondersteuning ziet de monstera eruit als een boom en kun je hem (ondersteuning) gebruiken op een klein oppervlak en in een middelgrote container. In ruime kamers voor een volwassen bloem in een grote houten kuip, kun je verschillende steunen maken die de plant horizontaal richten en iets boven het oppervlak heffen, en de luchtwortels zullen naar beneden hangen in de vorm van een groen hek.


Verzorging thuis

De basisregels van inhoud worden teruggebracht tot creatie van natuurlijke omstandighedenwaar Monstera woont.

Verlichting

Voor een gezonde groei heeft Monstera helder, diffuus licht nodig. De plant verdraagt ​​geen schaduw op dezelfde manier als direct zonlicht.

Bij weinig licht, bloem bladeren stop met groeien en vorm geen snijwonden​En met een teveel aan licht wordt de plant bleek en bedekt met gele vlekken.

In de winter, als de dag kort is, moet er voor een extra lichtbron worden gezorgd.

De juiste locatie van de monstera is naast het raam Door gebrek aan verlichting zijn de sneden op de bladeren verdwenen

Temperatuur

Tropische liaan houdt van warmte hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de groei​Bloemisten raden aan om de temperatuur in de winter tussen de 17 en 22 graden te houden en in de zomer tussen de 22 en 25 graden. Tocht is ten strengste verboden voor de plant.

Water geven en vochtigheid

Geef het monster vaak en veel water, vooral in de lente en zomer, wanneer het stadium van actieve groei begint. In de winter wordt de watergift verminderd. Het belangrijkste is dat de aarde in de pot altijd vochtig blijft.

Neem voor irrigatie bezonken water op kamertemperatuur. Eén keer per week sproeien en afvegen van de bladeren. Als er droge lucht in de kamer is, wordt naast de plant een bak met water geplaatst.

Monstera water geven

Bodem en kunstmest

De juiste bodemsamenstelling voor Monstera moet noodzakelijkerwijs gelijke delen bevatten:

 1. Lommerrijk land
 2. grasland
 3. humus
 4. turf
 5. zand.

Op de bodem van de pot wordt een 5-7 cm dikke drainagelaag van geëxpandeerde klei gelegd.

Deze regel geldt vooral voor de periode van maart tot september. In de winter wordt er minder vaak gevoerd.

Pot

De container voor Monstera heeft een brede container nodig zodat de luchtwortels die uit de stengel groeien in de toekomst wortel kunnen schieten in de grond.

Het materiaal van de bloempot doet er niet toe​De diepte van de pot moet overeenkomen met de grootte van het wortelstelsel. En nog een regel bij het kiezen van een container is stabiliteit. Anders kunnen zware bladeren en stengels het omverwerpen.

Brede stabiele pot voor monstera

Hoe je een monster goed snoeit

Het snoeien van de plant is optioneel. Deze procedure wordt uitgevoerd om gewelfde vormen en vertakking te bereiken Monsters. Om meerdere stengels te vormen, wordt in de beginfase van de ontwikkeling de bovenkant van de bloem afgesneden.

Om infectie te voorkomen, wordt de procedure uitgevoerd met een steriel mes en wordt houtskool over de snijplaats gestrooid. Na verloop van tijd groeien zijscheuten op de stengel.

Na alle activiteiten moet u uw handen grondig wassen, aangezien Monstera-sap giftige eigenschappen heeft en kan leiden tot brandwonden.

Hoe een bloem te transplanteren

Luchtwortels zijn veel gegroeid - de monstera heeft een transplantatie nodig

Monstera vanwege zijn indrukwekkende formaat heeft een regelmatige transplantatie nodig​Zo'n gebeurtenis helpt de gezondheid te behouden en de groei van de plant te versnellen.

Dit gebeurt in het vroege voorjaar, totdat de actieve groeifase is begonnen. Monsters waarvan de leeftijd de mijlpaal van drie jaar heeft overschreden, wordt aanbevolen om eens in de drie jaar te worden getransplanteerd. In dit geval is het elke keer nodig om een ​​deel van de oude grond te vervangen door een nieuwe.

Voordat u met de transplantatie begint, moet u voor de afwas zorgen, deze moeten minimaal 7-10 centimeter groter zijn dan de vorige. In de pot moet een drainagelaag van kleine steentjes of geëxpandeerde klei worden gelegd. Vervolgens wordt kant-en-klare vruchtbare grond op de helft van de borden gegoten. Een brok met wortels en resten van oude grond wordt erin geplaatst en bedekt met het tweede deel van de grond. Na de uitgevoerde acties wordt Monstera overvloedig met water gegoten.

Reproductie

Er zijn verschillende manieren om wijnstokken te kweken:

 1. Voortplanting door luchtlagen​Om dit te doen, moet er minimaal één luchtwortel en één blad op de laag zitten. De stekken worden afgesneden en in een kom met voedzame en vochtige grond geplaatst. Tijdens deze periode is het belangrijk om de temperatuur op 17-22 graden te houden. Je kunt de toekomstige bloem bedekken met een film om tocht te voorkomen. Nadat de stekken wortel hebben geschoten, worden ze gekweekt volgens de algemene zorgregels.
 2. Voortplanting door stekken​Om het resultaat te bereiken, worden de stengel of laterale processen afgesneden. Ten eerste wordt de grond bereid uit gelijke delen humus en zand. Vervolgens wordt het snijden erin ondergedompeld en overvloedig met kamerwater gegoten. Nadat de manipulaties zijn gedaan, wordt de pot met stekken gesloten met glas en op een goed verlichte plaats geplaatst. Vanaf dit moment wordt er dagelijks water gegeven. Zodra Monstera wortels geeft, wordt deze overgeplant in een aparte bloempot.
 3. Voortplanting van zaden​Deze methode wordt erkend als de meest succesvolle, maar tijdrovende. Allereerst moet je zaden kopen die niet ouder zijn dan 1 jaar. Ze worden gedrenkt in kruidenoplossing en gezaaid in voedingsbodem. Vanaf het moment van planten tot het moment van de eerste scheuten duurt het minimaal een maand. Al die tijd moet de container met zaden in de schaduw, warmte en vocht worden bewaard.

Om jonge monsters minstens 9-10 vellen te laten halen, moeten er minstens een paar jaar verstrijken. Bloemisten beweren dat een op deze manier gekweekte wijnstok sterk en mooi zal zijn.

Problemen en ziekten

Net als andere kamerbloemen is Monstera vatbaar voor ziekten en plagen. Om de plant tegen dergelijke problemen te beschermen, moeten een aantal regels in acht worden genomen:

 1. Vergeelde plant bladeren geven te veel water aan​Om het afsterven van de bloem te voorkomen, moet u de hoeveelheid water verminderen en, indien mogelijk, overplanten in nieuwe aarde.
 2. Als er bruine vlekken verschijnen op vergeelde bladeren, dan Monstere niet genoeg vocht​Overvloedig water geven en sproeien zal helpen om de situatie te corrigeren.
 3. De bladeren werden geel en vielen. De reden is in de hitte en droogte van de lucht​Het is de moeite waard om de plant zo ver mogelijk van de warmtebron te halen en te douchen.
 4. De bladeren zijn kleurloos geworden. Symptomen duiden op beide over overmatige verlichting, of over een ziekte die ‘Chlorose’ wordt genoemd. Een speciale oplossing die ijzer bevat, wordt gebruikt om de ziekte te behandelen. Verkocht in alle bloemenwinkels.
 5. Bladeren vormen geen gaten en snijwonden - onvoldoende bemesting.
 6. Het belangrijkste ongedierte van tropische wijnstokken thuis is spintmijten, bladluizen en schaalinsecten​Ze zijn gebaseerd op bladeren en stengels Het is mogelijk om insecten te verwijderen met behulp van een zeepoplossing, die na enkele uren van de plant moet worden afgewassen. Ook in gespecialiseerde winkels zijn er insectendodende preparaten tegen parasieten.

Door de eenvoudige zorgregels te volgen, kun je een mooie en weelderige Monstera laten groeien, die anderen zal verrassen met zijn schoonheid en het huis zal bedanken met schone en gezonde lucht.


Bekijk de video: Sallys Salon Kiss u0026 Make-Up: Story Chapter 4 Voice-Overs; Subtitles